DRY-Z Szigetelő Kft.
2030 Érd, Ribiszke u. 24.
tel: 30/710-3825
www.d-zone.hu

szigeteles kukac d-zone.hu

Meglévő építmények utólagos vízszigetelése

Vizes falak vízszintes szigetelésének pótlására alacsony nyomásos, vagy szilikon krém
technológiát alkalmazunk, amelyek injektálási eljárások. A fúrt lyukakba víztaszító
anyagot juttatunk, amely a kapillárisokat víztaszítóvá téve meggátolja a nedvesség
felszívódását a falazatban. A kemény kőből rakott falakat kivéve szinte minden faltipus  
esetében alkalmazható. A károsodott vakolat eltávolítása után légpórusos vakolatot kell    
felhordani a falban lévő nedvesség eltávozása érdekében. Az eljárás előnye a lemez-beveréssel szemben, hogy nem roncsolja a falat, a rejtett vezetékeket, nem dobja le a csempét a túloldalon, nem egybefüggő fugasor esetén is alkalmazható, olcsóbb és legalább 20 évig hatásos marad.

A pincéket, garázsokat ha lehetőség van rá és gazdaságosan kivitelezhető, műszaki szem-pontból a külső oldalról célszerűbb újraszigetelni. Ebben az esetben valamelyik bitu-menes szigetelőanyaggal védjük meg a talajnedvesség, vagy talajvíz ellen a szerkezetet.

Ezek oldószermentes, kétkomponensű, rugalmas környezetbarát anyagok.
Nincs szükség szigeteléstartó fal építésére (a meglévőt viszont el kell bontani), mert a szigetelés a szerkezeti teherhordó fal külső felületére kerül. Mechanikai védelemről gon-doskodni kell (textilia, szivárgólemez, hőszigetelő lapok). Nagyobb vízhozam esetén ezzel egyidőben szivárgórendszer építése is indokolt lehet.
A bevonatos szigetelésre közvetlenül polisztirol hőszigetelést helyezhetünk el, ami egy-ben a mechanikai védelmet is biztosítja.
A belső oldali szigetelés esetén cementbázisú anyagokat alkalmazunk. A vakolatot el kell távolíani, szigetelni, majd légpórusos anyaggal visszavakolni. Nagyobb víznyomás, vagy rétegvizes területen leterhelő aljzatbeton is szükséges lehet.

Teraszok, erkélyek újraszigetelése esetén a bevonatos szigetelés a burkolat elbontása és a meglévő betonfelület előkészítése után cementbázisú anyagokkal történik, hogy a bur-kolat közvetlenül ragasztható legyen rá. Ezzel egy beton védőréteg elhagyható. Lakótér feletti teraszoknál a párafékező réteg és a hőszigetelés hiánya páratorlódást okozhat! Meg kell terveztetni és lehetőség szerint a felújításkor be is kell építeni. Különös gondot kell fordítani a szigetelés lábazatra és az ajtó küszübre történő felvezetésére. Gyakori hiba hogy a fal alatti szigetelés és a terasz szigetelése nem találkozik, nincs átfedés!

Padlók, aljzatok szigetelése (a bontások után) főleg cementbázisú anyagokkal történik, akár csak talajnedvességről, vagy víznyomásról legyen szó.

Fürdőszobák, vizes helyiségek esetén a csempét le kell verni, vakolatot kijavítani. Erre úgy-nevezett vékonyfóliát hordunk fel, amely egy-két rétegben tökéletes vízzárást biztosít a csempeburkolatok alatt, így az alattunk lévő lakás, vagy a szomszéd fala megvédhető a fugákon átszívódó nedvességtől, vagy a mosógép meghibásodásából eredő víztől.

© 2014 D-Zone.hu All rights reserved.